Bilder och diverse klipp

Andra världskriget är slut i Europa, Harry är färdig med främlingslegionen och flyger hem till Bromma flygplats i början av augusti 1945. Väl framme stiger han av planet med kepin under armen i ett försök att inte väcka uppmärksamhet, vilket misslyckas. En grupp journalister blir intresserade av mannen i uniform och hugger genast tänderna i sitt intervjuoffer. DN, SvD och Stockholms-Tidningen kommer alla ut med varsin artikel nästa dag:

Som tack för intervjuerna skramlar journalisterna ihop till en taxi åt Harry, hem till hans syster Ragnhild på Bergssundsgatan på Söder:

Mindre än en vecka senare är Harry hemma i Ljusne med stor uppslutning på tågstationen, bygdens son har kommit hem. Dagen efter är han med i Söderhamnskuriren, under rubriken ”Ljusnepojke hamnade i främlingslegionen.”

” Ljusnepojke”, han var ju fyllda 30 år och fullfjädrad ökenkrigare. Ja ja, de pratade så på den tiden…

Bild från artikeln:

Bild tagen av Raymont Orest i hans Orest fotobutik i Ljusne. Bilden stod under flera år i skyltfönstret som bildexemplar. Om vi leker hitta fem fel från föregående bild, så ser ni att kepin nu har det vita solskyddstyget påsytt:

 

Clipboard01

Orest foto i Ljusne…

Harry och Percy Norström i Ljusne…

Harry någon gång under 40-talet.

Harry i Ljusne

På äventyrstidningen Lektyr kom Harry att bli en välsedd gäst, där redaktör John Wallin från Ljusne var en av hans många beundrare. I november 1945 utkom första numret i en längre serie om Harrys erfarenheter från legionen och andra världskriget:

Lektyr november 1945:

Harry med dotter på Årstaberget i Stockholm under besök av hans föräldrar och systrar från Ljusne, 1960:

Harry 1964

Passfotografi 1972

Marocko 1972

Samma här…

…och här…

Hemma hos Harry och hans dåvarande donna Ulla-Greta på Luntmakargatan…

Tidningen Se 1980, nr 33, 13 aug

Samma här:

Bilden tagen 1981 i samband med att Harry började medverka i tidskriften Folk-Tribunen, som föresatt sig att granska överheten och maktmissbruk.

Harry hemma på Hornsgatan 1982:

Taskigt å ta kort när man stoppat bulle i munnen…

…och knappt hunnit svälja…

Marrakech, Marocko. Äldre legionärer vid besök av franske generalguvenören i Marocko…

Kontors- och administratörshanden på den franske generalguvenören försvinner i Harrys järnnäve. Över 70 år och fortfarande en hårding…

Intensiva diskussioner:

När Harry var med i TV 3. Det var egentligen meningen att Robban Archberg skulle ha hållit i programmet, men eftersom han kände gubben och visste hur oberäknelig han kunde vara samt radikal i vissa samhällsfrågor (**host**host**) och inte buskablyg att uttrycka sina åsikter, så blev det Hasse Aro som blev programledare istället. Gubben gjorde i alla händelser starkt intryck och drog ner skrattsalvor när han med humor och glimten i ögat berättade diverse historier från tiden i legionen och inte minst andra världskriget.

Harry på franska ambassaden 1987, bild och artikel i DN:

Cypern 1990:

På besök hos dotter i Östergötland 1991:

Mitt i natten på franska nationaldagen den 14 juli 1992 mördades Harrys son Mon Fredrik Bäcklinder på ett av legionens logement i Orange i södra Frankrike. En annan legionär hade fått en mental knäpp och utan anledning smugit in på Mons logement och drämt en yxa i huvudet på honom. Det låg två killar till på logementet, men Mon råkade ligga närmast logementsdörren och därför blev det han och inte någon av de andra. Mon och mördaren varken kände eller hade något otalt med varandra.

Mon hade gått genom grundutbildningen med flaggan i topp och kommit ut som nummer 6 i sin grupp, och valde av vissa skäl kavalleriet framför fallskärmsjägarna på Korsika och hade därför förflyttats till Orange i november året före för vidare utbildning, där han när han mördades väntade på att tillsammans med sin pluton bli placerad i Kambodja. Han hade hunnit med ett år i legionen och stortrivdes…

I oktober tre månader senare tar Harry ned skylten, efter en lätt hjärtattack i sömnen, 77 år gammal.

Uppdateras fortlöpande…

14 Responses to Bilder och diverse klipp

 1. Donald Forsberg skriver:

  Lika förbannat så finns han här mitt ibland oss.

  Donald Forsberg

 2. Jonas Forsberg skriver:

  Sant broder, han har oss under uppsikt, ser till att vi inte faller ur ramarna…

 3. Bo Laurin skriver:

  Hej igen!
  Håller på med min sida om ”svenska främlingslegionärer” och har lagt in Mon Fredrik Bäcklinder på denna sida. http://www.foreignlegion.n.nu/artiklar
  Har ”stulit” en bild och lite text från Er sida. Hoppas det är OK?
  Vänliga hälsningar
  Bo Laurin

  • Wilhelm Forsberg skriver:

   Det är helt i sin ordning Bo. Så länge man hänvisar till källan så finns inget att invända mot att man lånar material från vår Harry-sida, snarare tvärtom. Vi vill ju att Harrys historia skall nå fram till så många intresserade som möjligt, så det är vi som tackar för att du gör dig mödan att dokumentera svenska legionärer och på så sätt får vidare spridning på också vårt material.
   Hälsar Wilhelm Forsberg

   • Bo Laurin skriver:

    Hej igen!
    Nu sitter jag utomlands igen och svettas 😉 Försöker få lite ordning på alla de reportage som skrivits i den kulörta pressen om och av svenska legionärer. Har hittat en del som Harry Forsberg skrivit men anar att det finns mycket mer. Har ni någon förteckning över Harrys deltagande i veckopressen? Titta på min sida så kan ni se vad jag hittat! http://www.foreignlegion.n.nu/tidskrifter

   • Wilhelm Forsberg skriver:

    Hej Bo! Har ingen förteckning över Harrys publicerade artiklar. När det gäller dags-, kvälls- och landsortstidningar så finns allt publicerat material registrerat under respektive artikelförfattares namn i Svenska Tidningsartiklar, som ges ut i inbundna årsvolymer som brukar finnas tillgängliga på Huvudbiblioteket eller kan beställas fram på Kungliga biblioteket, eller beställas in via närmaste bibliotek där man bor. Nu vet jag inte om detta även inbegriper det som publiceras i veckopressen, men det kan man ringa och höra om. Vad gäller Lektyr så var Harry en välsedd gäst där mycket tack vare att redaktör John Wallin själv kom från Ljusnetrakten. Och vad jag förstår så innehåller varje veckonummer en artikel av Harry från slutet 1945 och under stora delar av 1946 och även sporadiskt under 1947. Går det inte att hitta på annat sätt, så får man beställa fram dessa årsvolymer av Lektyr på Kungliga biblioteket (KB) och gå igenom nummer för nummer. Hade jag haft möjligheten hade jag gjort detta själv.

    Nu sitter du förvisso nere i solskenet, men du lär väl komma hem någon gång och kan kanske då testa dessa sökvägar även när de gäller andra legionärer du dokumenterar.

    Om du är intresserad kan jag vid tillfälle skanna förstasidorna på de Lektyr jag har där han medverkar och skicka till dig.

    Hoppas detta hjälper dig något.

    I övrigt, ha det gott…

   • Bo Laurin skriver:

    Tack för det Wilhelm, ja det får väl bli KB eller möjligtvis UB i Lund, som ligger mer inom räckhåll när jag är i Sverige. Om jag förstått det rätt så handlade Harrys medverkan i Lektyr inte enbart om legionen utan även om andra saker. För tillfället känner jag inget behov av bilder på förstasidorna, men nummer och år på de Lektyr och andra tidskrifter, som du har, som handlar om legionen hade varit tacksamt.

 4. Christoffer Rehn skriver:

  Hej! Jag jobbar för tidskriften Militär historia. I ett kommande nummer skriver vi om främlingslegionen och där berättar vi även den intressanta historien om Harry Forsberg. Skulle vi kunna få publicera någon av de bilder som finns här på den här sidan?

 5. Bo Laurin skriver:

  Hej Wilhelm

  Har hittat ett brev som Harrys föräldrar fick hjälp med att skicka till svenska ambassaden i Paris 1940. De var oroliga för de hade inte hört av honom sedan andra världskriget bröt ut.
  En avskrift finns på min sida. http://www.foreignlegion.n.nu/

  Sitter igen i värmen under vintern och kompletterar min sida som sedan jag sist hörde av mig har utökats betydligt.

  Ha en fin Luciadag
  Bo Laurin

 6. Wilhelm Forsberg skriver:

  Hej Bo!

  Jag är ofta ute på nätet och googlar på farsgubben för att se om jag kan hitta något nytt. Och i maj i år jag dök jag på farfars och farmors eftersökningar / brev som Riksarkivet i Arninge lagt upp på instagram, som ingår i deras serie om andra världskriget för att det var 70 år sedan krigsslutet. Så jag kontaktade naturligtvis Riksarkivets avdelning i Arninge och fick med tiden en kopia på brevet – men har helt enkelt inte fått ändan ur vagnen och lagt upp det. Jag skickar det till din Facebooksida senare under dagen…

  Jag är inne på din legionärssida relativt ofta och du gör ett sabla fint jobb med ständigt utökat material.

  Och tack det samma.

  Hälsar Wilhelm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: